Przygotowywanie palmy wielkanocnej
Palma wielkanocna lub zastępująca ją gałązka wierzbowa, jest tradycyjnym symbolem Niedzieli Palmowej z którą wiąże się zwyczaj święcenia palm znany w Polsce od średniowiecza. Zwyczaj ten kultywowany jest w Kościele, na pamiątkę wjazdu Jezusa do Jerozolimy. Tradycyjne palmy wielkanocne przygotowuje się z gałązek wierzby, która w symbolice kościoła jest znakiem zmartwychwstania i nieśmiertelności duszy. Obok wierzby używano gałązek malin i porzeczek. Ścinano je w Środę Popielcową i przechowywano w naczyniu z wodą, aby puściły pąki na Niedzielę Palmową.
W Wielką Sobotę palmy są palone, a popiół z nich jest używany w następnym roku, kiedy w Środę Popielcową ksiądz posypuje wiernym głowy popiołem.
Z palmami wielkanocnymi wiąże się wiele zwyczajów i wierzeń: poświęcona palma chroni ludzi, zwierzęta, domy, pola przed czarami i wszelkim złem, połykanie bazi zapobiega bólom gardła i głowy, a sproszkowane kotki dodawane do naparów z ziół mają moc uzdrawiającą.
W związku z tradycją co roku w Kościele w Łukowej odbywa się konkurs na najpiękniejszą palmę wielkanocną, który ma na celu propagowanie tradycji i folkloru związanego ze świętami wielkanocnymi.
Nasza społeczność szkolna również przystąpiła do konkursu i z wielkim zapałem tworzyła dzieło palmowe. Klasy starsze wykonały palmę na wysokość 8m, a klasy młodsze na wysokość 4m.
Do kręcenia palmy uczniowie z pomocą nauczycieli użyli zielonych roślin: był tam bukszpan, tuja i inne zielone krzewy. Na zajęciach technicznych dzieci tworzyły piękne kwiaty z bibuły, którymi przystroili palmę ucząc się przy tym nowych technik plastycznych. Ostatecznie 3 dni zajęło uczniom wykonanie palm. Wszystkim uczniom gratulujemy zapału i chęci do pracy oraz życzymy powodzenia podczas konkursu.